Professoren in de Theaterarena: vliegschaamte

NIEUWS - 04 MAART 2019

27 MAART 2019 20:30 T/M 23:55 - LOCATIE: THEATERCAFÉ THEATER DE VESTE, DELFT 

Voor dertig Euro met het vliegtuig naar de zon? Schaam je (je niet)!?

We vliegen steeds meer en ook steeds langere afstanden. Tegelijkertijd weten we dat vliegen slecht is voor het milieu. ‘Vliegschaamte’ is een nieuw woord voor het dubbele gevoel dat je én graag vliegt én je realiseert dat je daarmee het milieu schaadt. Vooralsnog zitten we er niet al te erg mee. Het aantal passagierskilometers groeit per jaar met 4,5 tot 5% en we kiezen massaal voor de goedkope prijsvechters.

In deze editie van Professoren in de Theaterarena gaan we in op de vraag: kunnen we ooit  klimaatvriendelijk - en zonder schaamte - vliegen? En we leggen u een aantal heikele dilemma’s voor. Het vliegen brengt ons immers ook voorspoed, geluk en samenwerking met andere culturen. 


Sprekers

Moderator: René M. Broeders 

Vliegen we straks in een V? Het is tijd voor de Clear Sky Revolution

Prof.dr.Henri Werij is decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek TU Delft. 
In 2018 riep hij in zijn intreerede op tot een ‘Clear Sky Revolution’: we moeten de luchtvaart verduurzamen. In zijn college legt hij de feiten bloot: hoe milieuvervuilend zijn vliegtuigen echt? Waarom is de groei van vliegverkeer de komende decennia niet te stoppen? Welke technische mogelijkheden zijn er om vliegen schoner, stiller en zuiniger te maken? En gaan we de luchtvaart daar echt duurzaam mee maken? 

Vliegen verrijkt, maar teveel is schadelijk. Voor welke heikele dilemma’s staat u?

Dr. Udo Pesch, techniekfilosoof, faculteit Techniek, Bestuur en Management TU Delft  
Vliegen verrijkt ons: we leren andere culturen kennen, het brengt ons voorspoed en het maakt ons ook domweg gelukkig. Ook internationaal zijn er altijd ideologische redenen geweest om het vliegen te stimuleren. Een veel gehoorde reden waarom er bijvoorbeeld geen accijns op kerosine wordt geheven, is dat dat in VN-verband (ICAO) is afgesproken omdat reizen, andere culturen leren kennen vrede en veiligheid zouden bevorderen. Maar vliegen is schadelijk voor het milieu.  En met de enorme verwachte groei van het aantal passagierskilometers zal dat alleen maar erger worden. Voor welke dilemma’s staat de mens? En u? 

En hoe zit het met werkgerelateerd vliegen?

Prof.dr. Dorothea Hilhorst is hoogleraar Ontwikkelingshulp en Wederopbouw van het  International Institute of Social Studies, Erasmus Universiteit. 
Voor Dorothea Hilhorst van de EUR kwam het omslagpunt toen ze ontdekte dat ze maar liefst  vijf jaar vegetarisch zou moeten eten om één intercontinentale vlucht te compenseren. Samen met 22 andere wetenschappers roept ze wetenschappers van alle Nederlandse universiteiten op minder te vliegen. 1150 onderzoekers tekenden de brief al die in maart wordt aangeboden aan de bestuurders van de universiteiten. “Ik wil mijn kinderen in de ogen kunnen kijken”. 

Debat

Alle sprekers gaan met elkaar en met het publiek in debat over het onderwerp. 


Professoren in de Theaterarena

Professoren in de theaterarena is een samenwerking van de TU Delft met Theater de Veste. Het programma is tevens onderdeel van Betabalie Delft.

Bestel je tickets hier!